stor Sommardagbok.jpeg

Sommardagbok 19

Evelina Varas

Under sommaren 2019 förde Evelina Varas dagbok, bland annat om livet som rännstenspoet i Haga i Göteborg. Hon satt på gatan med sin skrivmaskin och erbjöd gratispoesi till förbipasserande, som fick välja tre ord var att stoppa in i dikten. 

 

Men boken handlar egentligen inte om det. Den handlar om slitningen mellan identiteter: att försöka leva upp till bilden av den spirituella bohemen och goda småbarnsmodern på samma gång, att alltid vara lite fel överallt. 

 

Ständigt i ofas och ändå övertygad om nödvändigheten med att skriva – bara det. Att hela tiden fortsätta skriva. Så Evelina Varas skrev, maniskt, dag ut och dag in, såväl som på kvällarna och nätterna, sommaren igenom. 

 

Resultatet är en brutalt ärlig loggbok över ett skrivande liv, en sorts manifest och tillika sorgesång; en elegi över den sommar som hela tiden tycktes pågå i sin mest intensiva form, men ändå aldrig riktigt blev av. 

Finns där böcker finns, till exempel här, men bäst är om du kontaktar poesiwerken@gmail.com för att beställa.

fullsizeoutput_180e.jpeg

Om författaren

Evelina Varas utforskar de smärtsamma skärningspunkterna i livet, där identiteterna hos en människa inte går ihop. Vare sig hon uttrycker sig i lyrik- eller prosaform finns en anstrykning av desperation i texten, men också en stor noggrannhet i språket. Det märks att formuleringarna utgör hennes hemvist. Evelina Varas är en angelägen röst i en tid när perfektionen kommit att utgöra normativ regim; med sprucken stämma förkunnar hon rätten att falla i bitar, för att sedan resa sig igen. Och repetera för alltid.

 

Utgivning på Poesiwerken Publishing: Sommardagbok-19 och Själen har en adress på natten – besvärjelse

 

Övrig utgivning: Moderstystnaden, Socialdjuret (Books on Demand) Männen, Ett blekare offer åt gudarna vi saknar – årsbok för nattaktiva (i samarbete med Poesiwerken Publishing) och Hjärtslag, utgiven på Poesiwerkens systerförlag Orakel förlag.