top of page
stor Fula Ballongen.jpeg

Den fula ballongen

Johan Schöblom

Den fula ballongen är ett slag för det spruckna, det hela och allting däremellan. Ambivalensen inför en värld som vibrerar av liv, men faller sönder. Går det att vara nöjd med hur allting är, men jävligt förbannad på samma gång? 

 

Kamplusten paras med en sorts mild sorg, i denna egensinninga debutdiktsamling av Johan Schöblom. En serie av flödande andetag i väntan på apokalypsen, och en dröm om att avvärja den. 

 

Ett skavt, fuktskadat, halvt komposterat – men likväl glödande – vykort. En surrealistisk elegi över ett trasigt jordklot och dess invånare.

Recensioner:

 ... saknar inte ämnen men vet inte riktigt vad han ska göra av dem. /.../ Man anar en lust att uppgå i något större. Man hajar till inför en vacker bild eller iakttagelse

– Magnus William Olsson, Örnen och kråkans litteraturkrisiska kalender över poesiåret 2020

 

Boken finns att köpa i nätbokhandeln. Men det blir mest miljövänligt och bäst för författaren om du beställer direkt från Poesiwerken genom att mejla poesiwerken@gmail.com 

 

Länk till releaseperformance finns här.

Johan_Schöblom.jpg

Om författaren

Johan Schöblom är en poet och allkonstnär som bor i den kreativa byn Uddebo i Västra Götaland. I sitt utforskande använder han förutom ord, olika dans- och improvisationsformer som Butoh och improviserad performance. Mun, ögon, öron, händer, fötter, trasiga helgonstatyer, eld med mera.

 

Något han just börjat utforska, är möjligheten att smälta samman miljötänkande/aktivism med olika typer av improvisation. Projektet kallas "Nytt språk", men i praktiken är det nästan ordlöst. 

ur Den fula ballongen 

Våra ansiktslösa köttiga kroppar

vaggar långsamt

över fälten under himlen

upptäcker det som benämns vildmark

världar bortom

de koloniala pennstrecken

ögonens

vita fläckar

har runnit ut över kartbladet suddat ut

och befriat dem båda

den nya kartan ritar vi i steget

tatuerar

ofrånkomligt

med våra liv

det är alltid lika skrämmande

men det är så vi jobbar

den fula ballongen och jag

med torrspruckna   trampdynor

masserar jordskorplan

bottom of page