stor_Själen.jpeg

Själen har en adress på natten -- besvärjelse

Evelina Varas

ta mig

 

hem på alla sätt

 

min formlösa själ behöver en säng

 

Själen har en adress på natten är lika mycket en poetisk resa som en bön. Diktjaget rör sig genom det avskalade vinterlandskapet, och låter förtvivlan skymta fram mellan raderna. Det finns en dotter och en tillfällig älskare ("han"), men mest påtaglig är frånvaron av det "du" som omnämns några gånger. Vem är du? Kanske en människa, eller en högre makt. Trots tillvarons omöjlighet förmedlar texten ett sorts hopp om ljus.

Recensioner:

... för min tankar till Katarina Frostensons tidiga diktsamlingar, en språksensualistisk men skärvig poesi full av läten, men likväl fixerad på boksidan. Många av dikterna kantar grafiskt ett tomrum mitt på bokuppslaget. Det tycks mig som ett nästan överdrivet sätt att framhålla det osagda. Jag tolkar det så att besvärjelsen gäller just detta område 'mellan', det som skiljer inre från yttre, det osägliga från bekännelsen. Själen har en adress på natten är bok som tål att läsas många gånger.

– Magnus William Olsson, Örnen och kråkans litteraturkrisiska kalender över poesiåret 2020

 

Boken finns där böcker finns, till exempel här, men bäst är om du kontaktar poesiwerken@gmail.com för att beställa.

 

Länk till performance som framfördes på releasefesten finns här.​

fullsizeoutput_180e.jpeg

Om författaren

Evelina Varas utforskar de smärtsamma skärningspunkterna i livet, där identiteterna hos en människa inte går ihop. Vare sig hon uttrycker sig i lyrik- eller prosaform finns en anstrykning av desperation i texten, men också en stor noggrannhet i språket. Det märks att formuleringarna utgör hennes hemvist. Evelina Varas är en angelägen röst i en tid när perfektionen kommit att utgöra normativ regim; med sprucken stämma förkunnar hon rätten att falla i bitar, för att sedan resa sig igen. Och repetera för alltid.

 

Utgivning på Poesiwerken Publishing: Sommardagbok-19 och Själen har en adress på natten – besvärjelse

 

Övrig utgivning: Moderstystnaden, Socialdjuret (Books on Demand) Männen, Ett blekare offer åt gudarna vi saknar – årsbok för nattaktiva (i samarbete med Poesiwerken Publishing) och Hjärtslag, utgiven på Poesiwerkens systerförlag Orakel förlag.